Uspješno provedena IT revizija informacionog sistema na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

IT consulting kompanija Teneo d.o.o. Sarajevo provela je IT reviziju dokumentovanosti ključnih kontrola u informacionom sistemu J.P. Međunarodnog aerodroma „Sarajevo“ d.o.o. Sarajevo (Društva). U sklopu revizije izvršena je procjena adekvatnosti predmetnih kontrola, te je procijenjen uticaj nepostojanja istih na informacioni sistem Društva.
Prilikom izvršenja revizije, kao osnov metodologije, kompanija Teneo d.o.o. koristila je međunarodni priznati COBIT 4.1. okvir, a pored toga, za procjenu rizika nedostataka kontrola korišten je okvir ISO/IEC 27001 (Information technology – Security techniques – Information security management systems – Requirements).
Na osnovu izvršenih pregleda, kompanija Teneo d.o.o. izrazila je uvjerenje da se u skladu sa propisanom metodologijom njihovog rada, sveukupno stanje i adekvatnost upravljanja informacionim sistemom i Sektorom za informacione i komunikacione tehnologije Međunarodnog aerodroma Sarajevo, može ocijeniti sa COBIT referentnom ocjenom „Regulisano“.
Dodijeljena ocjena 4.36 od mogućih 5, ukazuje na činjenicu da je ovaj Sektor definisao i uspostavio ključne IT kontrole, koje minimiziraju štetni uticaj na rad i sigurnost informacionog sistema Društva.